Jeroen Lampe: Ik ben ondernemer

Gepubliceerd op

18-10-2021

Geschreven door

Jeroen Lampe

Ondernemerschap is geen sprint, maar de marathon. Hoe doe en ben jij op je best als ondernemer? Vijf praktische tips.

“Jij gaat nu direct door naar de eerste hulp,” zegt mijn huisarts. “Je hebt een dubbele longontsteking en bent bijna uitgedroogd.”

Geen uitknop

Ondernemers hebben geen uitknop. Of we vinden het moeilijk vrij te nemen. En we gaan door. Dat had ik ook. En wat worstelde ik hiermee. Totdat ik precies tien jaar geleden in het ziekenhuis terecht kom.

‘s Nachts zag ik kabouters op een treintje door mijn slaapkamer rijden. Het drong tot me door dat ik echt ziek was. En ja, ik had ook wel heel veel ballen in de lucht. Een e-commerce business die uit haar voegen barstte terwijl ik ook nog een incubator opzette bij een grote corporate. Een huishouden met drie jonge dochters maakt de mallemolen compleet. Maar hey, ik ben altijd onvermoeibaar en vol energie toch? Gewoon doorgaan Lampe.

Tot mijn lichaam ingrijpt. Twee weken lang lig ik met een dubbele longontsteking uitgeput in het ziekenhuis om bij te komen.

Wie is die man?

Als ik nu kijk naar die foto herken ik mezelf bijna niet meer.

Ik lijk wel ouder dan nu. En veel minder gezond. Dit was één van de redenen, waarom ik later mijn gedrag ingrijpend heb veranderd en ik je graag dit verhaal met praktische tips deel.

Lang volhouden = Veel grotere kans op succesvol ondernemerschap

Pas als jij heel goed voor jezelf zorgt, kun je de maximale versie van jezelf zijn en ben je het beste voor je omgeving en je onderneming. Niet even, maar een heel lange tijd achter elkaar. En zo creëer je uiteindelijk de meeste waarde en heb je de meeste kans om succesvol ondernemer te worden.

Goed zorgen voor jezelf, met gedrag & routines, heeft me over de jaren veel gebracht. Daarom neem ik het als business coach altijd mee in de groeiplannen met mijn ondernemers. **Ondernemers-MO (modus operandi), is daarom een van de negen bouwstenen in mijn aanpak voor succesvol ondernemerschap. **

Daarom hier vijf tips voor ondernemersgedrag die je helpen lang vol te houden. En als no-nonsense business coach zet ik er direct vijf praktische tips bij:

1. Ondernemerschap is geen sprint, maar de marathon.
Het is geen sprint op een vlakke atletiekbaan. Als ondernemer loop je een marathon door onontgonnen terrein. Je zet een doel, plant en gaat ervoor. Maar zorg je er ook voor dat je dit tempo maandenlang kan volhouden? Wat zijn je laadpunten? Gaan we bergop of berg af? Hoe langer je het volhoudt, hoe groter de kans dat je je doel haalt. Een kwestie van tijd immers. Tijd om hindernissen te overwinnen, zaken uit te vogelen en door te gaan op wat werkt.

**Praktische tip: Werk zo hard als je maandenlang kunt volhouden. **

2. Ritmes & routines maken het verschil
Weet hoe je werkt. Merk je bepaald gedrag van jezelf dat dwars zit? Of juist goed werkt? Start je de dag met e-mail of met die belangrijke todo? Stuurt de tijd jou of maak je een kwartaalplan? Betrek je je personeel erbij of doe je het ff snel zelf? Als ondernemer en business coach zie ik elke keer weer: Hoe je bent en doet als ondernemer in de kleine dingen, zo ben je echt en wordt het vanzelf zichtbaar in het grotere plaatje.

Praktische tip: Neem je routines eens bewust onder de loep. Wees kritisch en kies: Welk nieuw/ander gedrag wil ik komend kwartaal aanleren?

3. Plan blokken in je agenda om AAN je zaak te werken.
​​​​​In je zaak werken geeft je geld. Aan je zaak geeft je tijd. Zeker als je onderneming goed loopt, weet ik als oud ondernemer dat je zonder het te weten een hamster bent. Die rondjes rent in zijn wiel.

Mijn advies als business coach? Hoe druk ook, maak minimaal twee uur per week vrij om aan je zaak te werken. In deze tijd maak je je onderneming beter. Ga je zaken automatiseren. De oorzaak achter klachten weghalen. Die leverancier partner maken en betere betaaltermijnen regelen. Met elke week maak je zo in vijftig keer twee uur van je onderneming gestaag een systeem. Daar kom je alleen als je elke week tijd vrij maakt om aan je zaak te werken. Niet met die grote stap ineens.

**Praktische tip: Plan elke week minimaal twee uur om aan je zaak te werken. Zo creëer tijd in plaats van geld. **

4. Neem rust & prive net zo serieus als je onderneming.
Topsporters trainen niet harder, ze rusten beter zodat ze sneller herstellen. En dus langer op topniveau kunnen trainen. Dat maakt het verschil. Iedereen heeft wel eens een shitweek of een topweek dat alles lukt. Aan jou de taak dat je elke week weer helemaal klaar bent en zin hebt in volgende week. Pas als je goed zorgt voor jezelf, zo ben je langdurig op je best voor anderen. Weet jij hoe jouw accu oplaadt en wat het (ongemerkt) leegzuigt?

Praktische tip: Ken je oplaadpunten en energielekken. Zorg zo dat je gemiddeld op weekbasis energiepositief bent.

5. Werk aan je gezondheid.
In de jaren volgend na mijn twee weken ziekenhuis, ben ik eigenlijk een soort ‘health nerd meets Bourgondiër’ geworden. Zoals veel gaat dit ook om gedrag en kleine dingen die je elke dag doet, die cumulerend een enorm positief effect hebben. Start eens met één nieuwe gewoonte één dag per week. Bouw dat uit naar meerdere dagen per week. Hou het dertig tot zestig dagen vol et voila… het zit in je nieuwe systeem.

En doe gek, deze business coach adviseert jou ook de positieve effecten van intermitted fasting.

**Praktische tip: Voeg bewust gezonde routines toe die bij jou passen. Maak bijvoorbeeld van vermijden van suiker, alcoholvrije dagen en beweging routines. **

Duss….

Het zijn de kleine dingen die je elke dag doet die het verschil maken. Niet die ene grote actie. Welk ondernemersgedrag met ritmes en routines werkt voor jou?

En mijn gezondheid? Die mede door deze tips supergoed en koester ik haar. Daarom heb ik als doel dat ik tien jaar jonger te zijn dan mijn leeftijdsgenoten.

**Aan jou het oordeel waar ik nu sta als negenenveertig-jarige 😅 **


Over Jeroen Lampe.
Jeroen Lampe lult niet uit een boekje. Wel praktisch en no-nonsense uit de praktijk. Komt uit een ondernemersfamilie en heeft zijn eigen business succesvol verkocht. Hij weet dus wat echt werkt en welke talloze fouten jij kunt vermijden. Praat in Jip & Janneke taal.

Meer weten of vrijblijvend kennismaken? Gewoon ff DM-en. Ik ben super benieuwd wat jou drijft als ondernemer.