Jeroen Lampe: Ik ben ondernemer

Gepubliceerd op

14-07-2022

Geschreven door

Jeroen Lampe

F1-fanbeleving: Van gratis Ferrari naar betaalde Lada  

En dat ligt niet aan het Viaplay-commentaar. De oorzaak ligt dieper.

Een van mijn passies is F1 kijken. 
Als je beeld met alle data van livetiming combineert, dan zie je het. Hoe die ene rijder inloopt met groene of zelfs paarse sectortijden. En werkt die (gedurfde) bandenstrategie? 

Ik heb het over de wedstrijd binnen in de wedstrijd, die extra dimensie die je met deze combinatie van beeld en live timing data ziet. 

Ooit heb ik er zelfs een Youtube-explainer van gemaakt omdat mijn drie dochters F1 maar rondjes rijden vonden. Een ervan is ondertussen ook om, net zoals mijn zevenjarige zoon. Hij kent de ins en outs van de soft/medium en hard-banden en hoelang ze effect hebben.

Tot zover het goede nieuws.
(Oke disclaimer, er zijn ergere dingen tegenwoordig.)

Tot die roemruchte Abu Dhabi GP had je als die-hard fan bijna dezelfde experience als Christian Horner op zijn pit wall. Die echte F1 beleving in je huiskamer waarmee je ook nieuwe fans maakt.

En voor de duidelijkheid, dat ligt niet aan het commentaar van Viaplay. Het probleem zit dieper.

Wat is het probleem? Wat is je wens?
Nou, heel eenvoudig: ik wil graag goed beeld op mijn 55” en ik graag op een tweede scherm de livetiming (sectortijden etc) kunnen volgen. En dat die beide min of meer sync zijn. Dus niet dat iemand op het beeld nog rondrijdt, terwijl in de data de crash al zichtbaar is omdat je hem qua posities al ziet afzakken.

Als je dat hebt… ja, dan zie je die wedstrijd in de wedstrijd. Die tweede laag die zoveel meer spanning geeft. Loopt Max in? Met oudere of nieuwere banden? Hoeveel seconden marge houd LeClercq over als je de pitstop eraf haalt?

Vorig jaar ging dat prima. Ik keek HD-kwaliteit via KPN naar Ziggo en had er naast een (illegale) feed op mijn 29” monitor die me al deze data liet zien. A poor man’s version of the pitwall, zeg maar. Dat werkte, zelfs zo goed, dat de nieuwe buurman na een aantal zondagen ook die-hard fan werd.

Oke.. maar dat kan toch gewoon met Viaplay of de F1 pro-app?
Welnu, nee dus. Dat valt tegen. Vanwege de belofte van de unieke fan-beleving stond ik in het begin redelijk open voor Via-play. Ook al mis ik een bepaalde intensiteit en passie voor de sport bij de commentatoren, het probleem zit dieper.

Ik heb uren met de servicedesk gechat, dingen uitgezocht en vooral geëxperimenteerd op de zondagen. Niets geeft meer sync van beeld met een livetiming. Voor de goede orde, ik ben geen Viaplay-basher, ze doen hun best, maar hoe kan een betaalde service slechter zijn dan een gratis dienst? En for the record; ik ben een innovator, altijd gek op nieuwe dingen en snufjes. En ja, ik hoor ook liever Olav Mol, maar dat ook nog sync krijgen via hun app heb ik voor nu even opgegeven. Eerst de basis.

Waarom Viaplay niet werkt
Ik was vol goede moed dat na alle haperingen Viaplay de echte fan deze echte beleving zou geven. Immers, Via-play werkt met apps, dus er zou geen verschil tussen TV- en internet-signaal moeten zijn. Het draait allemaal op dezelfde internetverbinding toch? Ze hebben een TV-app (Android//iOs), kan via je laptop ook kijken en ook nog op je Ipad een onboard aanzetten. En dat alles met min of meer beeld-livetiming-sync verzekerde onder andere Troy me van Viaplay’s social media team. Die best snel reageren. 

Maar helaas, niet dus. Er gaan zijn drie belangrijke issues. In belangrijkheid:

1. Beeld-datasync. 

Not even close. Er zit echt teveel tijd tussen. Afgelopen zondag in Baku was het 3.0 om 2.3 seconden. Lijkt niet veel maar met mijn oude, gratis streams die je kunt vinden zoals Hesgoal of Livefeed, zijn echt beter. 

2. Livetiming.

De datafeed ververst niet en is heel erg beperkt. Waarom hebben alle illegale streams meer en betere data dan deze betaalde versie? Zo zie je geen ouderdom van banden, kun je geen rijders tov elkaar niet tracken etcetera. Nog niet te spreken over de UX / interface die je doet denken aan een Atari uit de jaren 80. De auto refresh moet je apart in je browser aanzetten, maar werkt vervolgens toch niet. 

3. Beeld kwaliteit.

Ik leef online en heb supersnel glasvezel (100 up/down), maar het beeld is van te lage kwaliteit. Schokkerig zie je op je scherm de actie voorbij komen. Dit is verre van HD. Verschillende illegale streams, waaronder SkyF1, zijn op vele zondagen zelfs scherper en beter. 
Je begrijpt, ik heb Viaplay ondertussen weer bedankt.

Hoe kan het dat een betaalde dienst slechter is een gratis versie?

Joh, neem de F1 pro app, heb je alles
Nou.. dat is dus helaas ook niet zo.
Dan moet je de vanaf je iPhone streamen naar je tv (mindere kwaliteit) en krijg ik dus niet tegelijk data op mijn 29” monitor. Want de officiële F1 dienst werkt alleen met apps, niet via internet. En als je hun beeld combineert met een illegale datastream lukte het mij niet afgelopen maand om het een beetje sync te krijgen.

Hoe lastig kan het zijn? 
Nu besef ik me terdege dat ik dit alles in deze rare (oorlogs)tijd een luxe probleem is. Maar.. toch, het is 2022 en zijn allemaal betaalde diensten. Hoe kan het dat wij als fan van een bijna gratis Ferrari (HD tv Ziggo + een stream) afzakken naar een betaalde Lada?

Ik wil als echte fan een echte F1-fan-beleving en wil daar zelfs graag voor betalen.

Er kijken steeds meer fans zin die de wedstrijd in de wedstrijd kijken, die extra spanning voelen en met beleving kijken die de sport te bieden heeft. Een ware kans voor een start-up wellicht? Een ondernemer die dit probleem oplost?

Heb je een andere oplossing? Vele fans en ik voorop horen hem graag!
____

Jeroen Lampe = Geen blabla. Praktisch doorgroeien voor ervaren ondernemers

Zelf gedaan. Van bijna failliet tot succesvolle exit.

Tientallen ondernemers gingen je voor.

Bourgondische health nerd en trotse vader van vier. 

______

#ondernemerschap #ondernemen #businesscoaching